Lesideeën

Hoe vaak heb je al niet gedacht: ik moet nodig aan de slag met veiligheid in mijn klas, maar waar haal ik de tijd vandaan? Met de lesvoorbeelden op deze pagina kun je vandaag nog aan de slag. Met de oefeningen ben je 1 tot 10 minuten bezig. Wat houdt je nu nog tegen?

6x-Ademhalen

Zes ademhalingen: een speelse vorm om te focussen op ademen

Ademhalen is de beste manier om kinderen te helpen bij stress, spanning, of zelfs om ze te laten pauzeren bij problematisch gedrag. Via deze vormen maak je het nemen van een diepe ademhaling speelser, leuker en makkelijker om ze te helpen herinneren.

Bij een toets: schrijf een cheerleaderbrief!

Toetsen kunnen veel stress creëren bij kinderen. Door van tevoren een brief aan ze te schrijven kun je ze aanmoedigen en een belangrijke les meegeven. Namelijk dat ze zoveel meer zijn dan de uitslag van deze test. 

Roos, knop, doorn: een simpel werkblad om met kinderen te evalueren

Laat kinderen terugkijken en evalueren hoe ze iets hebben ervaren. Het leert kinderen reflecteren en geeft jou als leerkracht hele waardevolle informatie.

In 1 minuut weten hoe het gaat met de kinderen in je klas

Vraag je leerlingen of ze met hun duim aangeven hoe het met ze gaat. Zo zie je in één oogopslag hoe je leerlingen erbij zitten.

Rustigles: Een wedstrijdje om de kinderen tot rust te brengen

Door een langzaamheidsrace worden de kinderen geprikkeld met aandacht en dus zo langzaam mogelijk naar de overkant te verplaatsen.

Dankbaarheidles

Dankbaarheid is niet alleen een gevoel dat je overkomt. Het is ook een gevoel dat je op kan zoeken en zelfs kan trainen!

Blijles: een les om jezelf en elkaar op te vrolijken

Je kunt jezelf, of de kinderen in je klas niet ‘blij maken’. Maar jullie kunnen wel samen dingen doen waar je blij van wordt.

Miniles: vier basisemoties

Als kinderen de vier basisemoties kennen en snappen hebben ze de taal om al hun gevoelens te kunnen verwoorden en te uiten. 

Aardig zijn voor anderen

Via een geleide fantasie maken de kinderen contact met hoe het voelt om iets aardigs te doen voor iemand anders.

Rustigles: Waar word je rustig van?

Waar je rustig van wordt is heel persoonlijk. Waar de één zen wordt een moeilijke puzzel krijgt iemand anders daar juist dikke stress van. In deze les gaan de kinderen op zoek naar wat voor hen het fijnste werkt.