Lesideeën
Zes ademhalingen, een speelse vorm om te focussen op ademen

Zes ademhalingen, een speelse vorm om te focussen op ademen

Ademhalen is de beste manier om kinderen te helpen bij stress, spanning, of zelfs om ze te laten pauzeren bij problematisch gedrag. Via deze vormen maak je het nemen van een diepe ademhaling speelser, leuker en makkelijker om ze te helpen herinneren.

Les:

Behandel de verschillende soorten ademhaling aan de hand van de poster. Vervolgens bepreek je ze na met de kids. Welke vinden zij het leukst, of het makkelijkst? Welke ademhaling zouden ze wanneer kunnen gebruiken op spannende momenten? Bijvoorbeeld als je een toets hebt, of als je ruzie krijgt met iemand op het schoolplein.    

  • De rits

Bij de inademing gaat de rits omhoog, bij de uitademing naar beneden. Andersom kan ook. Dat is iets lastiger, maar prikkelt de kinderen tot de buikademhaling

  • De draak

Een draak ademt vuur en rook, maar wij ademen warmte. Doe je hand onder je mond en adem uit terwijl je een haaa-geluid maakt. Dat klinkt ook een beetje als een draak. De kinderen kunnen op hun hand de warmte voelen.

Daarna kun je diep inademen en uitademen alsof er rook of vuur uit je mond komt.

  • 5-vingers

Steek één hand naar voren. Met de wijsvinger van je andere hand loop je langs je vingers beginnend bij je duim en eindigend bij je pink. Op een inademing ga je langs je duim omhoog, op je uitademing langs je duim naar beneden. Zo ga je lang al je vingers.

  • Check-in

De check-in-ademhaling met een hand op je hart en een hand op je buik kennen de kinderen uit de eerste sessie.

  • Spiderman

Spiderman heeft spinnenwebben die uit zijn pols schieten. Bij deze ademhaling doen we net alsof we Spiderman zijn. We ademen gewoon in, maar bij de uitademing schieten we vanuit onze polsen met de ‘Spiderman-handen’ en een tssssj-geluid de spinnenwebben. (Voor een demo check op youtube Spiderman filmpjes. Bijv ‘Spiderman tests his powers’). 

  • Vrienden

Doe 2 handen op elkaar op je borst en haal samen tegelijk adem.