Les over aardig zijn voor anderen

Via een geleide fantasie maken de kinderen contact met hoe het voelt om iets aardigs te doen voor iemand anders.

Je praat de kinderen als een geleide fantasie door het onderstaande voorbeeld heen. Voel je vrij om het voorbeeld aan te passen aan iets waar je denkt dat jouw kinderen zich goed voor kunnen stellen, of iets dat bij jullie in de klas speelt.

‘Stel je voor dat je op school bent, je staat voor de deur van je klas. Je juf (/meester) komt er aan en ze heeft haar handen vol met allerlei spullen. Dus ze kan de deur niet open doen. Jij doet de deur voor haar open. Ze glimlacht naar je en ze bedankt je.

Hoe voel je je dan?

Stel je voor dat het pauze is en jij hebt twee koekjes en een mandarijn meegekregen van je ouders. Je beste vriend heeft niks meegenomen. Dus je geeft je vriend één van de koekjes en de helft van je mandarijn. Je weet dat je beste vriend mandarijnen heel lekker vindt. Jullie eten samen de mandarijn. Hoe voel je je dan, denk je?

Stel je voor dat je ergens in de rij staat voor de toilet. Een meisje achter je staat een beetje heen en weer te bewegen. Het ziet er uit alsof ze heel erg nodig moet. Als jij aan de beurt bent laat je haar voor gaan. Je ziet aan haar dat ze heel opgelucht is. Ze gaat snel de toilet in. Hoe zou je je dan voelen?

Wat was het laatste keer dat jij iets heel aardigs voor iemand anders deed? Hoe reageerde diegene toen? Wat voor gevoel gaf dat je? Ga er in duo’s over in gesprek. Dus als je iets aardigs doet voor iemand anders, doe je dat niet alleen voor jezelf, voor wie doe je dat nog meer?’